torsdag 21 januari 2016

Näringsämnen laboration

Frågeställning:
Finns det protein, stärkelse, druvsocker i Fiskpudding, potatis, skirat smör och gurka.
Hypotes:
Jag tror att i fiskpuddingen kommer man kommer se att det finns protein i provröret och troligen druvsocker men inge stärkelse. I potatisen tror jag att man ser stärkelse och protein men inget druvsocker.
I smöret finns det nog bara protein och stärkelse.
I gurkan kommer det nog finnas bara lite protein för att gurkan innehåller nästan bara vatten.
Metod och material:
potatisen: jag tog en bägare med lite potatis i och hällde i lite vatten för att sen mosa det med en glassticka, efter det hällde jag i den upplösta potatisen i provröret och tillsatte tre droppar jod
Biuretprovet: jag hällde över potatis lösningen från förra experimentet i provröret och 4 droppar CuSO4 & NaOH och om blandningen skulle bli lila så innehöll den protein.
Trommes prov: jag blandade  den upplösta potatis och tillsatte 4 droppar CuSO4 och några droppar NaOH så att det skulle bli klarblått och sedan stoppa jag provröret i kokande vatten för att se om det innehöll druvsocker om det blev gul/orange

fisken: jag tog bägaren med lite fisk i och hällde i vatten för att mosa det med varann, med hjälp av en glassticka.  efter det hällde jag blandningen i provröret och tillsatte 4 droppar jod och till sist blandade jag allt.
biuretprovet: jag tillsatte bara 4 droppar NaOH4 och 4 droppar CuSO4 i blandningen som var i provröret.
trommersprov:jag tillsatte 4 droppar CuSO4 i blandningen och sen droppade jag ungefär 4-5 droppar NaOH4 för att blandingen skulle bli klarblå och sedan stoppade jag provröret i en bägare med kokande vatten.

Smör: jag gjorde samma sak som med de andra testen och blandningen blev gul.


Resultat:
Potatisen: ja! i potatis finns det stärkelse för att blandningen i prov röret blev mörkblå.
biuretprovet: potatisen innehöll inte protein för att blandingen blev blå istället för lila.
Trommers prov: resultatet blev att det fanns druvsocker i potatis om man kokar det i vatten.

fisken: Ja! i fisken fanns det stärkelse.
biuretprovet: nej! det fanns inte protein i fisken.
trommersprov: ja! det fanns druvsocker/glukos i fisken.

smör: nej! det fanns inge stärkelse i smöret.

Slutsats och diskussion:

1 kommentar:

  1. Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    För att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet

    För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
    Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CuSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!

    För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
    Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!

    Upprepa försöken med fisk, smör och bröd

    SvaraRadera